Nasze babcie gotują najlepiej

17. ledna 2017 v 13:21
Każdy uwielbia kuchnię swojej babci, wszak to one gotują najlepiej. Każdy z nas wspomina z nostalgią te śniadania, obiady i kolacje u babuni. Wszystkie przepisy mają w głowie, składniki dodają na oko, a mimo tego potrawy wychodzą smakowite. W artykule tym przytoczę kilka ciekawych przepisów kulinarnych naszych babć. Na początek słów kilka o majonezach:
Nie wszystkie majonezy udają się! Czę­sto przyrządzający jest w wielkim kłopocie, jak majo­nez się dzieli, lub gdy nie chce się ubić. Robienie bowiem majonezów wymaga wielkiej uwagi i cierpliwości; często zrobiony już majonez zleje się cały. Otóż zwra­cam uwagę, że trzeba bardzo uważać, aby nie za wiele ani też za mało dać oliwy, dodawanie zaśżelatyny nie przyczynia się do lepszego smaku. Ważne jest także, że po cytrynie lub occie nie można lać oliwy; ocet lub cytryny daje się zawsze na ostatek, kiedy już majonez jest na ukończeniu. Wszystkie majonezy, które tu po­daję, robię i są wyborne; wprawdzie są bardzo koszto­wne ale też i bardzo delikatne w smaku. Oliwa powinna byćświeża prowancka, a brać ją zawsze na wagę. Natomiat ocet nie jest używany do majonezów, albo­wiem stwierdzono, że cytrynowy sok jest zdrowszy i ła­twiejszy do trawienia, a w zupełności zastępuje ocet.

A teraz podam przepis na majonez z ryb - łososia lub szczupaka. Do auszpiku lub majonezu dobiera się ryby duże od 3 do 5 kilo. Z ryby mającej się podać w całości wyjąć kość grzbietową. Wyjmuje się kość w ten spo­sób, że rozcina się grzbiet wzdłuż, kość grzbietową wy­łamuje się przy głowie i przy ogonie. Ażeby przy go­towaniu ryba sięnie otwierała, zawvinąć mocno w ser­wetę i sznurkiem związać (raz koło razu), ale nie bar­dzo mocno, aby ryba formy nie straciła. Potem włożyć w smak, który wpierw w wanience urządzonej na ryby powinien być już ugotowany z włoszczyzny i korzeni, jak: pieprz angielski i bobkowe liście. Jak ryba zacznie się dobrze gotować, po 10-ciu minutach odstawić ją na bok na blachę i tak niech w tej parze przez pół go­dziny pozostaje, potem wyjąć i osaczyć. Rozciąć szpagat i delikatnie oddzielić serwetę od ryby; uważać jednak, aby jej nie uszkodzić. Gdy ryba będzie zimna, polać majonezem na palec grubo. Najdelikatniejszy ale też najkosztowniejszy jest majonez do ryb. 15 żółtek ugotowanych przetrzeć przez sito do donicy, wbić 3 żółtka surowe i trzeć to wałkiem przez całą godzinę, dodając potrosze (14 deka) oliwy. W kociołku do bicia piany ubija się trzepaczką wygotowany smak z ryby, którego powinno być 2 szklanki, dolewając od czasu do czasu pół funta (28 deka) oliwy prowanckiej. Gdy masa zgęstnieje i zamieni się cała w pianę, da­wać ją po trosze do utartych jaj, ucierając bezustannie, a ostatek wcisnąć soku z cytryny, aby smak był przy­jemny, dodać łyżeczkę cukru i trochę soli. Masa ma być utarta do zupełnej gęstości, gładka i szklista. Więcej przepisów znajdziecie tutaj: https://twitter.com/przepisybabci
Majonezy ubiera się w różne pikle i w najrozmaitszy sposób, galaretkami kolorowemi, korniszonami, kaparami, jajkiem siekanem, kalafiorami, burakiem siekanym, raszponką w całości lub siekaną. Wokoło półmiski powinny być również ubrane.
Macedoine z różnych jarzynek w drobną kostkę pokrajanych polać oliwą lub też razem wszystko wymieszać. Do majonezów podaje się oliwę i ocet lub też sos ostry żółtkowy z dodaniem musztardy, kaparów lub korniszonów cienko pokrajanych.
Tak wygląda przykładowy przepis babci na majonez. To tyle, do nastepnego artykułu wkrótce!



 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 ivisek ivisek | Web | 18. ledna 2017 v 12:38 | Reagovat

Tak to je pecka, od babiček jsou recepty nej:-) díky za recept ryby miluji i tu majonézu si ráda dávám :-D s kapary jsem tedy ještě nezkoušela:-) budu se těšit na další recept!Také děkuji za návštěvu i za komentík :-)

2 ichi ichi | E-mail | Web | 18. ledna 2017 v 12:55 | Reagovat

No, u nás platí, že maminka vaří nejlépe. :D
Jinak my si taky děláme majonézu doma. :3 Co se týče lososa, tuhle rybu miluju!

Jinak děkuju moc za komentář i návštěvu.:3 Přidala jsem vysvětlující článek. :3

3 Anon Anon | 18. ledna 2017 v 13:45 | Reagovat

možná zajímavý blog....

4 Anna Venkrbcová Anna Venkrbcová | Web | 18. ledna 2017 v 14:21 | Reagovat

Děkuji za komentář na mém blogu http://annelovediary.blog.cz/ avšak teď už mám blog nový, můžeš kouknout :) http://thewaybya.blogspot.cz/

5 Jitka Jitka | Web | 18. ledna 2017 v 15:07 | Reagovat

Moje babička vařila moc dobře a takové recepty,které už ani já nevařím.Nejlépe uměla citronový dort,bohužel marně pátrám po receptu.Ryby miluji.

6 OM OM | 19. ledna 2017 v 1:07 | Reagovat

[2]: Chce to místo lososa zkusit candáta. To je snad nejkvalitnější sladkovodní ryba.

Dělám ho v tzv. "špekovém kabátě": Kousky filetu se obalí plátky prorostlého špeku (angl. slaniny). Nic se nesolí ani nekoření. Na sádle se obalené kousky pečou z každé strany 7 min., až je špek pěkně křupavý. Po rybě vždy na pánvi opeču i uvařené brambory jako přílohu.

7 Kvakva Kvakva | Web | 19. ledna 2017 v 13:06 | Reagovat

zaujimeve je že aj ked od baky dostene hoc kto z našej rodiny recept, nikdy z toho nevvnikne také kúzlo ako robí babka :) ona je čarodejnica...

8 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 19. ledna 2017 v 14:29 | Reagovat

Je pravda, že i já vařím podle toho, jak některé věci vařila babička. Jenže ona měla zahrádku, čerstvou zeleninu, masa tolik nebylo a tak dvakrát týdne bylo jídlo bez masa. Majonézu si někdy udělám sama, ale jednodušší recept. Ono se pak do ní může dát různé příchutě. Dobrých receptů není nikdy dost, ale stejně se člověk vrací ke svým osvědčeným.

9 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 19. ledna 2017 v 19:20 | Reagovat

Moje mamka dělávala majonézu také domácí, ale já kupuji hotovou. Lososa mám ráda moc ☺☺☺

10 ┼Nemessis mor Morticie ┼ ┼Nemessis mor Morticie ┼ | Web | 19. ledna 2017 v 20:46 | Reagovat

dobré recepty

11 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 20. ledna 2017 v 20:42 | Reagovat

Počkám si na nějaký recept bez ryb, ty mi totiž nejedou :-D

12 deborahw deborahw | 21. ledna 2017 v 19:26 | Reagovat

Dobrý nápad, zkusit vařit podle receptů od babičky. Každý nějaký ten recept má, jen už se podle nich dneska moc nevaří. Jinak díky za návštěvu mého blogu.

13 Selfish Platinum Selfish Platinum | E-mail | Web | 25. ledna 2017 v 21:59 | Reagovat

[11]: Mně také ne. Už se těším na recept bez nich 😃

14 Kačka Kačka | Web | 13. února 2017 v 23:57 | Reagovat

Ahoj :)
chci ti poděkovat za komentář. Udělal mi velkou radost. Ať se daří :)

15 meine-welt-irre meine-welt-irre | 28. dubna 2017 v 10:22 | Reagovat

Velmi zajímavý blog. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama